Αλλέργίες

Ακούμε συχνά από άτομα γύρω μας να παραπονούνται για μια αλλεργία τους. Εμείς κουνάμε συμπονετικά το κεφάλι μας και λέμε: “Μην ανησυχείς, θα περάσει”, ασχέτως αν ξέρουμε πραγματικά τι είναι η αλλεργία ή όχι! Να λοιπόν η ευκαιρία να ανακαλύψετε…

Αλλεργία ονομάζεται η αντίδραση του σώματος σε κάποιες ουσίες, τα αλλεργιογόνα.

Πιο κάτω θα βρείτε κάποια από τα πιο συχνά παρατηρημένα αλλεργιογόνα.

Τα πιο γνωστά σ’ εσάς αλλεργιογόνα ίσως να είναι αυτά των κατοικίδιων ζώων. Τέτοια αλλεργιογόνα είναι εξαιρετικά “επίμονα” αφού παραμένουν στον αέρα για αρκετό καιρό ακόμη και αφού έχει απομακρυνθεί το ζώο από το σπίτι!

Τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες επίσης πολύ συχνά προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Υπάρχουν μάλιστα άτομα των οποίων ο οργανισμός αντιδρά εξαιρετικά έντονα σε τέτοια τσιμπήματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η ζωή τους!

Πολύ γνωστές σαν αλλεργιογόνα είναι και οι γύρεις διαφόρων λουλουδιών, το γρασίδι και γενικά τα χόρτα. Τα αλλεργιογόνα αυτά μεταφέρονται πολύ εύκολα από τον αέρα, έτσι ώστε να “παιδεύουν” πολλούς που μπορεί να μην βρίσκονται καν κοντά σε ένα τέτοιο δέντρο ή λουλούδι!

Αρκετά συχνές είναι και οι τροφικές αλλεργίες. Είτε το θέλουμε είτε όχι λοιπόν, υπάρχουν και διάφορα φαγητά που προκαλούν αλλεργίες. Τέτοια μπορεί να είναι όλα τα θαλασσινά όπως οι γαρίδες, τα οστρακοειδή και τα ψάρια. Επίσης, οι ξηροί καρποί, το γάλα, τα αυγά, η ντομάτα και φυσικά διάφορα συντηρητικά και χρωστικές που περιέχονται σε κάποια τρόφιμα.

Πολλά φάρμακα προκαλούν αλλεργίες, π.χ. αντιβιοτικά και εμβόλια.

Ξέρατε πως στην σκόνη που μαζεύεται κάποτε στα σπίτια μας υπάρχουν μικροοργανισμοί; Μάλιστα, είναι αυτοί οι υπεύθυνοι για την αλλεργία που έχουν κάποιοι στην οικιακή σκόνη. Ε, λοιπόν τώρα το ξέρετε! Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά τα ακάρεα (έτσι ονομάζονται αυτοί οι μικροοργανισμοί) τρέφονται από την ανθρώπινη πιτυρίδα!

Οι πλείστοι άνθρωποι δεν επηρεάζονται καθόλου από τα αλλεργιογόνα. Υπάρχουν όμως άτομα των οποίων ο οργανισμός αντιδρά σε κάποια από τα αλλεργιογόνα.

Πως προκαλούνται τα αλλεργικά συμπτώματα των ευαίσθητων ατόμων στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού;

Τα ακάρεα δεν τρώνε, ούτε τσιμπούν τον άνθρωπο. Όμως τα επικίνδυνα αλλεργιογόνα τους υπάρχουν κυρίως στα σφαιρίδια των κοπράνων τους και είναι η αιτία της πρόκλησης αλλεργικών συμπτωμάτων. Το μέγεθος των σφαιριδίων των κοπράνων των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού έχουν αεροδυναμικό σχήμα και το μέγεθός τους φθάνει τα 10-40μm (1μm ισούται με το ένα χιλιοστό του χιλιοστομέτρου). Το αεροδυναμικό σχήμα των σφαιριδίων τους επιτρέπει να μην αιωρούνται για μακρό χρονικό διάστημα στον ατμοσφαιρικό αέρα, αλλά να κατακάθονται μέσα στη σκόμη. Όμως η παρουσία και απειροελάχιστων σωματιδίων που φέρουν αλλεργιογόνα και έχουν διάμετρο από 1 έως 10μm μπορούν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για ώρες, ακόμη και ημέρες, ανάλογα με το μέγεθος τους και τη σταθερότητα των ρευμάτων του αέρα. Η φύση αυτών των απειροελάχιστων αλλεργιογόνων είναι ακόμη ανεξερεύνητη (19). Η ύπαρξή τους όμως έχει μεγάλη σημασία για την κατανόηση των αλλεργικών αντιδράσεων του κατώτερου κυρίως αναπνευστικού συστήματος, . Μόλις τα αλλεργιογόνα των ακάρεων έλθουν σε επαφή με το βλεννογόνο του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού ή τον τους επιπεφυκότες και δέρμα πυροδοτούν το μηχανισμό της αλλεργίας, ο οποίος συνοδεύεται από παραγωγή χημικών μεσολαβητών, όπως η ισταμίνη και δημιουργείται η αλλεργική φλεγμονή. Η τελευταία ανάλογα με την ένταση και τον εντοπισμό της προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα από το όργανο στόχο (ρινικός βλεννογόνος ή ο βλεννογόνος των βρόγχων (άσθμα) ή οι επιπεφυκότες των ματιών ή ο βλεννογόνος των παραρρινίων κόλπων, ή των κοιλοτήτων των μέσων ώτων (αυτιών) ή του βλεννογόνου του λάρυγγα ή του δέρματος (ατοπική δερματίτιδα) (22). Η ατοπική ρινίτιδα που εκδηλώνεται με συμπτώματα σχεδόν όλο το έτος (ολοετήσια αλλεργική ρινίτιδα) οφείλεται συχνότατα σε υπερευαισθησία προς τα αλλεργιογόνα των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού (20).

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού. Με διάφορους τρόπους καταπολεμά τα μικρόβια που εισέρχονται σ’ αυτόν. Στα αλλεργικά άτομα, το ανοσοποιητικό σύστημα ΥΠΕΡαντιδρά, με αποτέλεσμα να καταπολεμά ακόμη και πολύ συνηθισμένα πράγματα όπως είναι το γρασίδι.

Με οποιαδήποτε επαφή των αλλεργικών ατόμων με τα αλλεργιογόνα που τους επηρεάζουν, ο οργανισμός προκαλεί στο σώμα την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων κάποιων χημικών ουσιών.

Τέτοιες ουσίες είναι η ισταμίνη, η σερετονίνη και οι προσταγλανδίνες. Οι ουσίες αυτές όταν απελευθερωθούν δρουν με διάφορους τρόπους σε ολόκληρο το σώμα, από το δέρμα και τη μύτη μέχρι τους πνεύμονες και τα αγγεία!

Τα πιο συχνά συμπτώματα αλλεργιών είναι:

  • Κόκκινα μάτια που τρέχουν.
  • Κλειστή ή … “τρεχάμενη” μύτη.
  • Φαγούρα στη μύτη.
  • Φτάρνισμα.
  • Βήχας και δύσπνοια.
  • Εξανθήματα με φαγούρα στο δέρμα.

Τα συμπτώματα αυτά πολλές φορές δεν μπορούμε να τα διακρίνουμε εύκολα από αυτά ενός συνηθισμένου κρυολογήματος.

Τα κρυολογήματα συνήθως δεν διαρκούν πολύ περισσότερο από 2 εβδομάδες. Αντίθετα, αν είναι κάποιος αλλεργικός π.χ στην γύρη ενός συγκεκριμένου λουλουδιού, θα έχει συμπτώματα της αλλεργίας του όσο καιρό ανθίζει το συγκεκριμένο λουλούδι!

Ακόμη, η βλέννα (το πολύ… ωραίο “υλικό” που βγαίνει από την μύτη μας) στις αλλεργίες είναι πολύ υγρό, ενώ στα κρυολογήματα είναι πιο παχύρρευστο και κιτρινωπό!

Ο τρόπος για να ξεφορτωθεί κάποιος την αλλεργία ή τις αλλεργίες που έχει, είναι να εξεταστεί από ειδικό γιατρό, τον αλλεργιολόγο.

Αυτός θα προσπαθήσει με διάφορες εξετάσεις να ανακαλύψει τι είδους είναι η αλλεργία. Μπορεί για παράδειγμα να τοποθετήσει διάφορα αλλεργιογόνα στο δέρμα και να ελέγξει μια πιθανή αντίδραση του σ’ αυτά.

Αφού έχει καθορίσει την αλλεργία, θα δώσει συμβουλές για την αντιμετώπιση της. Εάν δεν είναι πολύ σοβαρή αλλεργία ή αν μπορούν να αποφευχθούν εντελώς τα αλλεργιογόνα (π.χ. αν πρόκειται για κάποιο τρόφιμο) δεν θα δώσει φάρμακα.

Τα φάρμακα που δίνονται σε περίπτωση σοβαρής αλλεργίας μπορεί να είναι σε υγρή μορφή, χάπια ή σπρέι.

Τέλος πολύ χρήσιμες έρευνες σχετικές με τα ακάρεα μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω Link:

Νοσοκομείο Παίδων – Αλλεργίες

«ΑΝΟΙΞΗ» Κίνηση για την Ποιότητα Ζωής Ανθρώπων με Υπερευαισθησίες, Αλλεργίες και Άσθμα